06 1393 6399 [email protected]

Fiets van de zaak heeft fysieke en fiscale voordelen. Fietsen op kosten van de zaak is hot: met mooi weer hebben veel zzp’ers vragen over een fiets van de zaak. Boekhouder-Amsterdam zet de voordelen van de fiets van de zaak op een rij.

Fiets van de zaak

“Veel zzp’ers hebben een zittend beroep en bewegen daardoor te weinig. Fietsen is gezond, u hoeft niet elke dag naar de sportschool en komt meer ontspannen op uw opdracht of thuis aan. Daarnaast zit er een groot fiscaal voordeel aan het kopen van een fiets van de zaak. Koopt u een fiets voor € 1.000 exclusief btw, dan komt daar € 210 btw bovenop. Deze kosten kunt u verrekenen met de omzetbelasting die u moet betalen. De resterende € 1.000 euro staan als activa op de balans. In vijf jaar tijd wordt dit afgeschreven als bedrijfskosten. Ga uit van een gemiddeld voordeel van zo’n 40 procent aan inkomstenbelasting over € 1.000. De fiets waarvoor u in de winkel nog €1.210 heeft betaald, kost u dan netto slechts € 600.”

Fiets van de zaak heeft fysieke en fiscale voordelen

Spelregels voor een zakelijke fiets

Boekhouder Amsterdam: “De fiets van €1.000 komt op de balans te staan als u kunt bewijzen dat u 10 procent van de totaal gefietste kilometers zakelijk heeft gereden. Officieel dient u dit te bewijzen door middel van een rittenschema.” Bent u sportief of wilt u juist meer in beweging komen, dan is de fiets van de zaak een uitstekende investering. “Naast het voordeel van de btw en de inkomstenbelasting heeft u nog meer voordelen als u in een jaar meer inventaris koopt dat per stuk duurder is dan € 450 exclusief btw. Al deze aankopen worden bij elkaar opgeteld. Komt u met alle aankopen aan een totaalinvestering van 2.300 euro exclusief btw of meer, dan heeft u ook nog recht op investeringsaftrek van 28 procent. Dit wordt verrekend bij uw aangifte inkomstenbelasting en gaat over het bedrag exclusief btw.”

Elektrische fiets van de zaak?

Heeft een elektrische fiets van de zaak dezelfde voordelen? “Ook bij aanschaf van een elektrische fiets van de zaak heeft u btw-voordeel en kunt u in aanmerking komen voor investeringsaftrek en milieuinvesteringsaftrek (MIA). Bij aankoop van een elektrische fiets kunt u 75 procent van het aankoopbedrag op een willekeurig moment afschrijven. Let op: meld deze aankoop binnen drie maanden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen.”
Gebruikt u de fiets enkel zakelijk? Dan heeft u recht op volledige aftrek. Blijkt dat u de fiets de helft van de tijd zakelijk gebruikt, dan krijgt u 50 procent btw-voordeel, inkomstenbelasting en eventueel de investerings- en milieuinvesteringsaftrek. Deze bedraagt 13,5 procent van het investeringsbedrag.”

 

 

Goedkopere fiets op de zaak

Heeft u een fiets gekocht die minder kost dan € 450 exclusief btw. Dan komt die investering niet in aanmerking voor investeringsaftrek. U heeft dan uiteraard wel uw btw-voordeel en direct de aftrek van het bedrag exclusief btw voor de inkomstenbelasting.”