Warning: Undefined array key 1 in /home/customer/www/boekhouder-amsterdam.nl/public_html/wp-content/mu-plugins/eos-deactivate-plugins.php on line 544
Aftrek van kosten voor de zzp'er door boekhouder Amsterdam
06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Aftrek van kosten voor de zzp'er

Aftrek van kosten voor de zzp’er. De wetten zijn vrij simpel, maar roepen tot vragen op. Daarom een uitleg over de aftrek van kosten. U mag alle kosten aftrekken die nodig zijn voor de uitoefening van uw zaak en die en op zakelijke overwegingen berusten.

Aftrek van kosten

Maar aftrek van kosten verlaagt uw winst en uw belastbaar inkomen. De fiscus wil wel Inkomstenbelasting innen, dus is kritisch. De lagere nettowinst zorgt namelijk voor een lagere aanslag inkomstenbelasting. Maar dat wist u wel.

Bedrijfskleding

Stel. U gaat naar de winkel en koopt een paar spijkerbroeken en t-shirts. Zijn die zakelijk aftrekbaar. Het antwoord is nee. U krijgt een discussie met uw boekhouder die zegt dat er logo op moet staan. Een bedrijfslogo.
U wilt toch bedrijfskleding aftrekken in de toekomst. Hoe doet u dat: Draag herkenbare werkkleding onder werktijd. Met een logo op een uniform of overal. Ook als u de kleding bv. in sportschool wil dragen zorg voor een bedrijfslogo.

Zakelijk diner

Een zakelijke lunch, bedrijfsborrel of diner met klanten of collega’s is voor 80 procent aftrekbaar. U dient wel in uw agenda de aftrek met de zakelijke relatie te noteren. Bij controle dient u het zakelijke in uw administratie aan te tonen. De hoogte van de lunch/het diner kan verschillen van 10 tot 80 euro of meer. Maar alles dient wel in verhouding te staan. Een kennismakingsgesprek en een diner van 500 euro roept vragen op. Haalt u daarmee een klant van een ton binnen dan staat u een stuk sterker dan als het gaat om klant van een paar tientjes omzet. U dient dus ook een goede redenatie te hebben.

Eten en lunches onderweg voor werk

Gebruik de mate van redelijkheid. Haalt u een toner bij de kantoorboekhandel op de hoek en u gaat in het restaurant daarnaast in uw eentje lunchen voor 500 euro dan slaat u de plank mis. Heeft u een verre klant en eet u in de avond op de weg naar huis dan zou het onder overwerk kunnen vallen en dan staat u sterker.

Tabel aftrek van kosten

Wij geven u een tabel voor werknemers. Ambtenaren mochten in 2019 deze bedragen declareren In voor consumpties onderweg opvoeren. Dan heeft u als zzp’er een summiere richtlijn.

  • kleine uitgaven overdag:  4,52 euro
  • kleine uitgaven in de avond:  9,05 euro
  • ontbijt:  10,13 euro
  • zakelijke lunch:  9,16 euro
  • diner:  22,99 euro
  • logies:  102,59. euro

 

Telefoonkosten

Telefoonabonnement en de kosten voor een nieuw toestel zijn aftrekbaar. Houd wel rekening met de bijtelling voor privégebruik-telefoon. Zakelijke gesprek met uw huistelefoon is wel aftrekbaar, het abonnement niet.

Vakliteratuur

Studieboeken zijn voor 100 procent aftrekbaar, algemene literatuur niet.

Verhuiskosten

Gaat uw bedrijf of kantoor verhuizen? De kosten voor het verhuizen en de huisvesting buiten uw woonplaats zijn beperkt aftrekbaar. Dat geldt ook voor een verhuizing in de privésfeer met zakelijke spullen. In dat geval verzoekt u om twee verschillende facturen.

Kantoor (aan huis)

Een gehuurde werkruimte of kantoor aan huis valt ook onder aftrekbare kosten. Een bureaustoel ook.

Sponsoring of representatie

U geeft geld aan de lokale voetbalclub. Dat kan een gift zijn. Vraag daarom om een factuur met sponsorbijdrage, dan is die zakelijk aftrekbaar. Vraag of de club btw-plichtig is zo ja dan kunt u de btw op de factuur verrekenen.

Factuur

U heeft geen factuur en de kosten zijn per zakelijk bank betaalt. Dan is er nog geen man overboord. U kunt een duplicaat-factuur opvragen. Heeft u die dan kan u de btw nog verrekenen. Heeft u geen factuur dan zijn de kosten, indien zakelijk, veelal wel aftrekbaar van de winst,. Maar u heeft dan geen recht op aftrek btw.
Aan de factuur zijn wel eisen verbonden. Factuur moet op uw naam staan