Warning: Undefined array key 1 in /home/customer/www/boekhouder-amsterdam.nl/public_html/wp-content/mu-plugins/eos-deactivate-plugins.php on line 544
Bedrijfsauto kopen of leasen? Boekhouder Amsterdam
06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Overweeg je de aanschaf of het leasen van een nieuwe of tweedehands bedrijfsauto? Het maken van de juiste financiële keuze hangt af van verschillende factoren, met name de leeftijd van de auto die je wilt kopen. Er zijn echter nog meer overwegingen die meespelen. In dit artikel bespreken we de diverse opties en geven we handige tips die voor jou van belang kunnen zijn.

Wel of niet een een bedrijfsauto?

Verkopers willen je graag doen geloven dat een bedrijfsauto altijd een goede keuze is. Helaas is dat niet altijd het geval. Ja, je krijgt de btw terug bij aanschaf, wat voordelig is. Bovendien zijn niet alleen het onderhoud, nieuwe banden, de radio, de speakers en de benzine aftrekbaar, maar ook de wegenbelasting en de verzekering.

Daarentegen moet je wel rekening houden met de bijtelling. Bij een bedrijfsauto van tussen de 2 en 14 jaar bedraagt de bijtelling 22% van de nieuwwaarde inclusief btw en bpm, oftewel de cataloguswaarde.

Meestal is de bijtelling voor een auto van deze leeftijd hoger dan de afschrijving. Daarom adviseren wij vaak om een auto van deze leeftijd niet zakelijk, maar privé te kopen. Dit hangt echter ook af van je geschatte jaarlijkse zakelijke kilometers. Een ander nadeel is dat je jaarlijks 2,7% van de cataloguswaarde moet opgeven voor de omzetbelasting.

Nieuwe auto

Als je toch graag een bedrijfsauto wilt, zijn er drie betere opties: een nieuwe auto, een youngtimer of oldtimer, of een elektrische auto. Bij een nieuwe auto is de afschrijving doorgaans gelijk aan de bijtelling.

Youngtimer of Oldtimer

Als een nieuwe auto niet je voorkeur heeft, kun je ook kiezen voor een youngtimer of oldtimer, auto’s van 15 jaar of ouder. Voor deze auto’s geldt een gunstige bijtellingsregeling. Voor het privégebruik van auto’s ouder dan 15 jaar hoef je namelijk geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. In plaats daarvan geldt een speciaal tarief van 35% van de dagwaarde van de auto.

Elektrische auto

Een andere optie is een elektrische auto. Voorheen gold een lage bijtelling van 4% of 8% voor elektrische auto’s. In 2021 is dit echter verhoogd naar slechts 12% bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s.

Elektrische bedrijfsauto

Niet kopen, maar een bedrijfsauto leasen

Naast het kopen van een auto kun je ook overwegen om een zakelijke auto te leasen. Je kunt de auto betalen vanuit je liquide middelen of geld lenen. De rente die je betaalt op de lening is aftrekbaar, evenals bij leasing. Veel zzp’ers kiezen ervoor om te leasen, zodat er meer geld beschikbaar is voor andere investeringen. Leasen biedt duidelijkheid over de kosten voor de komende jaren. Let wel op de voorwaarden om verrassingen te voorkomen.

Liever je privéauto gebruiken?

Als je liever geen bedrijfsauto rijdt, kun je ervoor kiezen om met je privéauto zakelijk te rijden. Je kunt dan de kosten aftrekken van je winst- en verliesrekening. Let op, de kilometervergoeding is tegenwoordig lager dan vroeger. Momenteel bedraagt deze slechts 19 eurocent per kilometer. Als je voor deze optie kiest, zul je het hiermee moeten doen.