Warning: Undefined array key 1 in /home/customer/www/boekhouder-amsterdam.nl/public_html/wp-content/mu-plugins/eos-deactivate-plugins.php on line 544
Privégebruik bedrijfsauto - Let op met bijtelling
06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Let op met privégebruik bedrijfsauto. Als u aan het einde van het boekjaar meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, wordt er bijtelling berekend over dit privégebruik van uw bedrijfsauto. Als u dit wilt vermijden, kunt u een verklaring aanvragen waarin staat dat u de bedrijfsauto uitsluitend zakelijk gebruikt.

Als u wel bijtelling krijgt, geldt dit zowel voor de Inkomstenbelasting als voor de omzetbelasting.

Hoe wordt de bijtelling voor uw bedrijfsauto ook alweer berekend? Boekhouder Amsterdam vertelt u er meer over.

Percentage bijtelling privégebruik bedrijfsauto

De bijtelling voor de omzetbelasting bedraagt 2,7% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm) als u geen kilometeradministratie bijhoudt. Als u de bedrijfsauto voor het vijfde jaar gebruikt (vier jaar na ingebruikname) of als u de auto zonder btw hebt gekocht, bijvoorbeeld omdat u een particulier bent of omdat het een margeauto betreft, geldt een forfait van 1,5%. Voor de Inkomstenbelasting bedraagt de bijtelling 22% van de cataloguswaarde inclusief btw.

Gebruikt u uw bestelauto alleen zakelijk?

Als u de bestelauto alleen zakelijk gebruikt, kunt u de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto‘ indienen. In dit geval speelt privégebruik geen rol bij uw aangifte inkomstenbelasting. U moet wel een nauwkeurige kilometeradministratie bijhouden en jaarlijks niet meer dan 500 privékilometers rijden. De Belastingdienst kan hierop controleren.

Rijdt u toch te veel privékilometers, dan krijgt u waarschijnlijk naast bijtelling ook een boete. Hoewel u een nauwkeurige kilometeradministratie moet bijhouden, is een rittenregistratie niet meer nodig.

Elektrische bedrijfsauto bijtelling privégebruik bedrijfsauto

Elektrische bedrijfsauto privégebruik bijtelling

Een elektrische auto kan ook voordelig zijn! In 2021 bedraagt het bijtellingspercentage 12%, maar dit stijgt snel. In voorgaande jaren was dit nog 4% of 8%. Wees er dus snel bij.

Youngtimer bijtelling

Wist u dat een youngtimer een voordelig bijtellingspercentage heeft? Een youngtimer is een auto van minstens 5 jaar oud. Bij privégebruik betaalt u slechts 35% over de dagwaarde van de youngtimer, wat aanzienlijk lager is dan bij nieuwere auto’s, waarbij u bijtelling moet betalen over de nieuwwaarde.