06 1393 6399 [email protected]

Welke bedrijfsvorm past het beste bij uw onderneming: BV, NV of toch ZZP? Wat is de optimale keuze voor uw bedrijf?

Of u nu een eigen bedrijf wilt opstarten of overweegt om van bedrijfsvorm te veranderen, het selecteren van de juiste bedrijfsvorm is van essentieel belang.

Wilt u uw persoonlijke aansprakelijkheid beperken? Of zoekt u naar fiscale voordelen die passen bij uw situatie? Boekhouder Amsterdam bekijkt het verschil tussen eenmanszaak, V.O.F., maatschap en B.V. voor u.

Maatschap

Een maatschap is een samenwerkingsverband met meerdere mede-eigenaren (maten), vaak te vinden onder fysiotherapeuten en tandartsen. Het is van belang om alle afspraken duidelijk vast te leggen in een overeenkomst, aldus Boekhouder Amsterdam.

Welke bedrijfsvorm

Besloten Vennootschap (B.V.)

Een B.V. heeft rechtspersoonlijkheid, waardoor u niet persoonlijk aansprakelijk bent als eigenaar. Echter, u bent wel aansprakelijk voor het bedrag dat u heeft geïnvesteerd in de B.V. (het eigen vermogen). De winst van de B.V. wordt belast met vennootschapsbelasting. Bij hogere winsten, zoals boven de €150.000, kan de belastingdruk bij een B.V. lager uitvallen dan bij een eenmanszaak. Maar er zijn ook extra kosten zoals salarisadministratie, loonheffing en jaarrekening.

Het oprichten van een B.V. vergt meer stappen dan andere bedrijfsvormen. Naast inschrijving bij de KvK is voor de oprichting een oprichtingsakte bij de notaris nodig en een aandelenemissie. Een verplichte storting is echter niet meer nodig, het kan al vanaf €1.

Als directeur-grootaandeelhouder van uw B.V. moet u uzelf minimaal €47.000 uitbetalen als gebruikelijk loon. Bovendien moet u uzelf minstens zoveel uitbetalen als het loon van uw best verdienende medewerker.

U kunt als directeur-grootaandeelhouder zowel loon als dividend uit uw B.V. halen.

 

Eenmanszaak als bedrijfsvorm

Fiscaal gezien kan een eenmanszaak nog steeds voordeliger zijn dan een B.V., met name in de eerste drie jaar. Als ondernemer heeft u recht op mkb-winstvrijstelling, startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Als eigenaar betaalt u inkomstenbelasting. Een eenmanszaak is het meest gangbaar voor ondernemers met een winst van minder dan €150.000.

Bij een eenmanszaak beperkt u echter niet direct uw persoonlijke aansprakelijkheid zoals bij een B.V.

VOF als bedrijfsvorm

Een Vennootschap Onder Firma (V.O.F.) is eigenlijk een uitgebreide eenmanszaak waarbij twee of meer eigenaren (of vennoten) onder één naam samenwerken. De winstverdeling gebeurt op basis van afgesproken percentages. De vennoten betalen inkomstenbelasting