Warning: Undefined array key 1 in /home/customer/www/boekhouder-amsterdam.nl/public_html/wp-content/mu-plugins/eos-deactivate-plugins.php on line 544
Maak nog dit jaar gebruik van de vrijstelling voor bpm
06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Ondernemers die overwegen een nieuwe bestelauto aan te schaffen, hebben alleen nog in 2024 de mogelijkheid om te profiteren van de bpm-vrijstelling. Deze gunstige regeling komt namelijk per 1 januari 2025 te vervallen.

Bpm (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen)

De bpm is een belasting die van toepassing is op personenauto’s en motorrijwielen, maar onder bepaalde voorwaarden ook op bestelauto’s van toepassing kan zijn. Deze belasting wordt geheven bij de aankoop van een nieuw voertuig. Ondernemers die kunnen aantonen dat zij hun bestelauto minstens 10% zakelijk gebruiken, komen in aanmerking voor vrijstelling van de bpm. Het bijhouden van een kilometeradministratie is hiervoor niet vereist.

Elektrisch alternatief?

Ondernemers hebben nog de mogelijkheid om in 2024 een bestelauto aan te schaffen zonder bpm. Als alternatief kunnen zij ook kiezen voor een elektrische bestelauto. Voor deze voertuigen geldt in 2024 eveneens een bpm-vrijstelling, maar vanaf 2025 zal een vast bedrag van € 360 in rekening worden gebracht. Dit bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd op basis van de inflatie.

Subsidies voor elektrische bestelauto’s

Als u besluit om dit jaar nog een nieuwe elektrische bestelauto aan te schaffen, kunt u onder bepaalde voorwaarden nog aanspraak maken op de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De MIA bedraagt dit jaar nog steeds 27% van het investeringsbedrag minus € 20.000. Vorig jaar bedroeg dit nog 45% minus € 11.000. De MIA is dus aanzienlijk verlaagd en het is nog onzeker of deze regeling in 2025 nog van toepassing zal zijn op elektrische bestelauto’s. De SEBA biedt een subsidie van maximaal 12% van de catalogusprijs, met een maximum van € 5.000.

Elektrische bedrijfsauto bpm

Vanaf 2025 geen bpm-vrijstelling meer

De overheid heeft besloten om de bpm-vrijstelling voor nieuwe bestelauto’s per 1 januari 2025 af te schaffen. Dit betekent dat deze auto’s vanaf dat moment aanzienlijk duurder zullen worden voor ondernemers. Zo kan bijvoorbeeld een dieselbestelauto met een catalogusprijs exclusief btw van € 55.000 meer dan € 15.000 aan bpm kosten. De hoogte van volgend jaar zal afhangen van de CO2-uitstoot.