06 1393 6399 [email protected]

ZZP-video: Zembla: ‘Voor jou tien andere ZZP’ers’

Tot voor kort werkten bouwvakkers, thuiszorgmedewerkers of postpakketbezorgers in vaste dienst. Een baan voor het leven bestond nog. Maar werkgevers willen af van de vaste kracht, want die vinden ze te duur. Ze kiezen voor flexibele oplossingen en werken liever met zzp’ers en oproepkrachten.

ZZP-video: Zembla: ‘Voor jou tien andere ZZP’ers’

Dat betekent dat deze flexwerkers minder betaald krijgen en geen gegarandeerde uren meer hebben. Zij betalen de rekening in deze tijden van crisis.

ZEMBLA bekijkt hoe het staat in de bouw, de thuiszorg en bij de post in de aflevering ‘Voor jou tien anderen’, herhaling aanstaande dinsdag 31 januari om 09.15 uur bij de VARA op Nederland 2.

Gerard (40) is vanaf zijn 22e metselaar, een echte vakman. Tot 2008 werkt hij steeds in loondienst, tot de crisis daar een eind aan maakt. Dan volgen tien maanden thuiszitten en komt hij nauwelijks meer aan de slag. Hij raakt verzeild in een aaneenschakeling van korte klusjes via uitzendbureaus en louche aannemers.
Omdat hij uitzendkracht is, krijgt hij minder betaald en heeft hij geen recht meer op compensatie als er regen- of vorstverlet is. Er is niet veel werk in de bouw, dus pikt hij het allemaal. Maar hij is boos: ‘Het zijn de risico’s van de werkgever en nu zijn het onze risico’s. Het is omgedraaid.’

ZEMBLA: ‘Voor jou 10 anderen’, herhaling aanstaande dinsdag 31 januari om 09.15 uur bij de VARA op Nederland 2.Volg ZEMBLA op Twitter, vind ZEMBLA leuk op Facebook of laat een bericht achter in het ZEMBLA forum over deze uitzending.