06 1393 6399 [email protected]

Wat zijn aftrekbare kosten voor zzp’er?

Aftrekbare kosten voor de zzp’er? Belasting besparen als zzp’er? Dat kunt u doen door aftrekbare kosten op te voeren. Bedrijfskleding, een nieuwe laptop of een zakenlunch bijvoorbeeld. Niet alle uitgaven kunt u aftrekken. Boekhouder Amsterdam geeft een aantal voorbeelden van aftrekbare kosten.

Bedrijfskleding

Stel. U bent zzp’er en betaalt uw werkkleding zakelijk. Bij de kwartaalaangifte trekt de zzp-boekhouder aan de bel: de kosten zijn niet aftrekbaar omdat er geen bedrijfslogo op de kleding staat. Wat nu?

Zo wordt bedrijfskleding wél een aftrekbare kost:
– (Herkenbare) werkkleding draagt u onder werktijd. Een spijkerbroek, sportschoenen of een colbert voor een zakelijke afspraak vallen daar niet onder;
– Zorg voor uw bedrijfslogo op een uniform of overal;
– Wilt u kleding buiten werktijd dragen? Dan is een logo verplicht.
Let op! Niet op alle producten moet verplicht uw logo staan. Voor bijvoorbeeld aktetassen geldt deze regel niet.

 

Wat zijn aftrekbare kosten voor zzp’er?

Zakenlunch

Een zakelijke lunch, bedrijfsborrel of diner met klanten of collega’s is voor 80 procent aftrekbaar.

Telefoonkosten

Een telefoonabonnement en de kosten voor een nieuw toestel zijn aftrekbaar. Let op: u moet rekening houden met een bijtelling voor privégebruik van de telefoon. Het abonnement van een huistelefoon is niet aftrekbaar, maar de kosten voor zakelijke gesprekken zijn dat wel. Houd dat dus goed bij!

Boeken

Vakliteratuur is volledig aftrekbaar, algemene literatuur niet.

Verhuiskosten

Gaat uw bedrijf of kantoor verhuizen? De kosten voor het verhuizen en de huisvesting buiten uw woonplaats zijn beperkt aftrekbaar. Dat geldt ook voor een verhuizing in de privésfeer met zakelijke spullen. Vraag het verhuisbedrijf altijd om twee aparte facturen.

Kantoor (aan huis)

Een gehuurde werkruimte of kantoor aan huis valt ook onder aftrekbare kosten.

Aftrekbare kosten. Sponsoring of representatie

 • Stelt u eten ter beschikking voor een lokaal evenement? Zorg dat de kostenuitgave juist wordt omschreven. Als u om een tegenprestatie vraagt dan bent u sponsor. Dat betekent dat de kosten onder reclame vallen en dat is volledig aftrekbaar. Vraag altijd om een factuur met, indien van toepassing, vermelding van het btw-bedrag.
  Dit zijn ook aftrekbare kosten voor de zzp’er:
  verzekeringen;
 • onderhoudskosten;
 • inschrijving in het handelsregister van de KvK;
 • briefpapier, visitekaartjes en ander correspondentiemateriaal;
 • adviezen over de levensvatbaarheid van uw bedrijf.

 

De belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers

Naast aftrekbare kosten komen zzp’ers ook in aanmerking voor aftrekposten. De meest bekende zijn de zelfstandigen- of startersaftrek, maar misschien komt u wel in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) of de Mkb-winstvrijstelling

 • Zelfstandigenaftrek

Wordt u door de Belastingdienst gezien als ondernemer en voldoet u aan het urencriterium? Dan heeft u recht op zelfstandigenaftrek. U mag jaarlijks € 7.280 aftrekken. Meer informatie over de zelfstandigenaftrek. (vergeet de link niet)

 Startersaftrek

 • Een startende zzp’er mag de zelfstandigenaftrek verhogen tot € 2.123 in de eerste vijf jaar dat zijn of haar bedrijf bestaat. Deze zelfstandigenaftrek mag maximaal drie keer toegepast worden en alleen als:
  – U in de voorgaande vijf jaar niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek heeft toegepast;
  – U tenminste een jaar geen ondernemer was in dezelfde periode.
  Meer informatie leest u in het artikel ‘Startersaftrek’. (vergeet de link niet)

Starters opgelet: alle kosten die u voor een onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt zijn aftrekbaar. Ook kosten die zijn gemaakt met de bedoeling een onderneming op te zetten. Denk aan kosten voor een marktverkenning of andere ingewonnen adviezen. Lees ook eens het artikel over de regeling voor privé aangekochte zaken. (vergeet de link nietM

Mkb-winstvrijstelling

Maakt u winst? Dan mag u gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling. Sinds 2010 is het niet meer nodig om meer dan 1225 uur per jaar actief te zijn in uw bedrijf. In 2019 is de mkb-winstvrijstelling 14 procent van de winst, na het toepassen van de ondernemersaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)Als startende zzp’er moet u meestal investeren. Denk bijvoorbeeld aan een inventaris, bedrijfswagen of materiaal. Wanneer u een bedrag tussen de € 2.301 en € 318.449 heeft geïnvesteerd, mag u aanspraak maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Afhankelijk van het bedrag, mag u een percentage opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Meewerkaftrek

 • Wanneer uw fiscale partner meewerkt in uw bedrijf, maar daarvoor geen salaris ontvangt, heeft u recht op de meewerkaftrek. Dit is een aftrekpost die u kunt benutten wanneer uw partner minstens 525 uur per jaar voor u werkt en daarvoor niet meer dan € 5.000 krijgt. Uw partner mag niet bij u in dienst zijn.
 • Fiscale oudedagsreserve (FOR)

  In tegenstelling tot werknemers in loondienst, bouwt u als zzp’er niet automatisch pensioen op. Een deel van de winst mag u daarom reserveren voor uw pensioen. Dit wordt ook wel de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd. U hoeft over dit bedrag niet direct belasting te betalen. Er zit wel een maximum aan het te reserveren bedrag. In 2019 mag dit niet hoger zijn dan 9,44 procent van de winst en maximaal € 8.999.

 

 •  Willekeurig afschrijven

  Wanneer u bedrijfsmiddelen heeft aangekocht die duurder zijn dan € 450, kunt u deze afschrijven. U mag zelf weten hoe en wanneer u dit doet. Dit wordt ook wel willekeurig afschrijven genoemd. Door dit slim te verdelen, kunt u per jaar best wat euro’s besparen. U moet hiervoor wel een eenmanszaak, VOF, cv of maatschap als rechtsvorm hebben én recht hebben op de startersaftrek.
  Kortom, wees er van bewust dat u als ondernemer best wat fiscaal voordeel kunt behalen. Hopelijk heeft u baat bij deze opsomming van de aftrekposten als zzp’er en hoeft u hierdoor minder belasting te betalen.